I dag åpner Takhagen på Økern Portal for ny sesong

Takhagen på Økern Portal åpner for ny sesong mandag 24. april

Nord-Europas største spiselige takpark åpner for ny sesong mandag 24. april.

På toppen av næringsbygget Økern Portal ligger det som er Nord-Europas største spiselige takhage. Den 7 000 kvadratmeter store takparken inneholder tusenvis av spiselige vekster, løpebane, treningsapparater, bikuber, sitteplasser og store arealer for dyrking av frukt, urter og grønnsaker.

– Vi ønsker alle velkommen til toppen av Økern Portal, sier Richard Groven. Han er forvaltningsdirektør i Oslo Pensjonsforsikring, som eier bygget.

Takhagen på Økern Portal. Foto Vedal

Prisbelønnet for innovativ bruk av takarealer

Groven forklarer at visjonen for Økern Portal er å skape et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljø. Det mener han takparken er et godt eksempel på.

– Taket er åpent for alle, og er en arena for å dyrke grønnsaker og samhold, nyte utsikten og kanskje ta en treningsøkt i høyden. I tillegg fanger vegetasjonen opp regnvann og reduserer risikoen for flom.

Takhagen ble for første gang åpnet i 2021, og i 2022 mottok Økern Portal to utmerkelser for innovativ bruk av takarealer; DOGA merket for design og arkitektur og Scandinavian Green Roof Award.

Urbant landbruk i høyden

Det er bybonde og gartner i selskapet U.Reist, Liv Opsahl, som ivaretar plantene. Hun forklarer at beboere i nærområdet kan ta del i dyrkingen gjennom et samdyrkelag.

– Her kommer mennesker i alle aldre sammen for å lære om og praktisere urbant landbruk. Det er fantastisk at vi har så store arealer for å dyrke frukt, urter og grønnsaker. Dette er nyskapende, og jeg mener flere bør tenke nytt om bruk av takarealer, sier Opsahl.

Grønnsakene som dyrkes frem deles ut til medlemmene av samdyrkelaget og brukes av restaurantene i bygget.

Barnehager og skoler inviteres opp til taket

Opsahl forteller at barnehager og skoler inviteres opp i høyden for en annerledes dag i takåkeren. Takets nyeste attraksjon er et «meitemarkhotell», en kompostinstallasjon, som viser barna hvordan meitemarken fråtser i matrester og danner ny næringsrik jord til resten av plantene på taket.

– Gjennom to vinduer får barna se med egne øyne hvordan meitemarken arbeider med jorda. Det lærer dem om sirkulære kretsløp – at kompost og matrester kan skape næringsrik jord som er viktig for å lage nye grønnsaker, sier Opsahl.

– Vi gleder oss til en ny sesong med dyrking, kunnskapsformidling, trening og moro på taket. Alle er velkomne, avslutter Opsahl.

Takhagen har følgende åpningstider:

Mandag – fredag: 08:00 – 20:00

Lørdag – søndag: 09:00 – 18:00

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Richard Groven, forvaltningsdirektør i Oslo Pensjonsforsikring

richard@opf.no telefon 915 75 087

Liv Opsahl, bybonde og gartner i U.Reist

liv.opsahl@u-reist.no telefon 907 90 679