Bygger datasenter på Økern

Telenor og Hafslund, i samarbeid med partnere, planlegger å etablere et selskap som skal bygge sikre og energieffektive datasentre på Økern.

Målet er å skape Norges mest sikre kommersielle datasenteroperatør med sterkt fokus på bærekraftige løsninger. Telenor, som er landets ledende telekomoperatør, og Hafslund, et av Norges største energi- og infrastrukturkonserner, vil samarbeide med HitecVision, et investeringsfirma spesialisert på energiselskaper, og Analysys Mason, et ledende konsulentfirma innen telekom, media og teknologi.

Det nye selskapet har som ambisjon å bygge tre datasentre med en samlet kapasitet på 40 MW. Disse datasentrene vil fungere som samlokaliseringsanlegg for flere leietakere, og Telenor Norge vil legge sin infrastruktur der med strenge sikkerhetskrav. Byggingen av det første datasenteret på Økern forventes å starte mot slutten av 2023.

Selskapet har en solid og trygg eierstruktur, og hensikten er å bygge og drive sikre og energieffektive datasentre. Ved å flytte servere og kritisk IT-infrastruktur inn i toppmoderne datasentre på Økern, vil bedrifter kunne oppnå mer effektiv og ansvarlig drift samtidig som energiforbruket reduseres. I samarbeid med Hafslund Oslo Celsio, Norges største fjernvarmeleverandør, har selskapet også ambisjoner om å utforme datasentrene med effektive løsninger for gjenbruk av overskuddsvarme, noe som vil bidra til en sirkulær økonomi i Oslo kommune.

Gjennom etableringen av disse datasentrene på Økern vil selskapet spille en viktig rolle i Norges grønne omstilling og digitalisering. Det vil gi norske bedrifter muligheten til å produsere digitale tjenester innenfor landets grenser, samtidig som det legger grunnlaget for økt nasjonal kontroll og bedre sikring av samfunnskritiske funksjoner.

Viktige poenger om selskapet:

– Det nye selskapet skal bygge sikre og energieffektive datalagre på Økern i Oslo.
– Målet er å bygge tre datasentre med en samlet kapasitet på 40 MW.
– Datasentrene vil være samlokaliseringsanlegg for flere leietakere, inkludert Telenor Norges infrastruktur med strenge sikkerhetskrav.
– Byggingen av det første datasenteret på Økern forventes å starte mot slutten av 2023, og datasentrene vil ikke ha kunder som utvinner kryptovaluta.
– Telenor, Hafslund og HitecVision eier hver 31,667% av selskapet, mens Analysys Mason eier 4,999%.

Pressemelding

Lokale vil nok kalle stedet de skal bygge på for Risløkka. Det ligger rett ved Risløkka trafikkstasjon.