Døden på Oslo S blir teater på Økernsenteret

Nationaltheatret lager musikal av 80-tallets store kultfortelling Døden på Oslo S i det nedlagte kjøpesenteret på Økern.

Ingvar Ambjørnsens skjellsettende ungdomsroman fra 1988 ble sin tids store generasjonsfortelling, kjærlighetshistorie og Oslo-portrett. Da romanen ble filmatisert i 1990, ble den et kultfenomen. Døden på Oslo S er historien om Torshovgutta Pelle og Proffen, og om Lena, Nina, Stein og Filla – og andre som har falt utenfor. Og om menneskene som utnytter dem.

Våren 2023 skal Nationaltheatret lage musikal av Ambjørnsens ungdomsklassiker – i det nedlagte kjøpesenteret på Økern. Forestillingen blir en musikalsk hyllest til de som faller utenfor, til det skitne og ustreite – og til kjærligheten. Planen er å skape en komplett happening,

med utgangspunkt i manus av Aksel Hellstenius og nyskrevet musikk i post-punk- og new wave-stil signert Frank Hammersland. Regi er ved Simen Formo Hay. Det er ennå ikke bestemt hvem som skal bekle rollene.

Regissør Simen Formo Hay I lokalene til det nedlagte Økernsenteret. Foto: Øyvind Eide

Teateropplevelse helt utenom det vanlige

Det store, tomme kjøpesenteret på Økern, med sin omstridte historie og plassering midt i Oslo, blir i forbindelse med oppsetningen av Døden på Oslo S ikke bare teaterscene, men også festivalområde med blant annet matservering, bar og platebutikk. I tillegg skal Økernsenteret fylles med en rekke formidlingsarrangementer knyttet til forestillingen.

– Det er fantastisk at vi får gjennomført dette ambisiøse prosjektet, med god hjelp fra våre samarbeidspartnere. Jeg håper og tror at dette blir en teateropplevelse helt utenom det vanlige, med et formidlingsopplegg som virkelig kan gjøre en forskjell, sier teatersjef Kristian Seltun ved Nationaltheatret.

– Nesten for godt til å være sant

Prosjektdirektør for Økern Sentrum og Steen & Strøm, Thomas Holth, er svært begeistret for å endelig kunne ønske Nationaltheatret velkommen inn i det gamle kjøpesenteret:

– Kvalitetstilbud innen kunst og kultur er bærende komponenter i områder der folk skal bo og leve livene sine. Når Nationaltheatret overtar nøklene til det nedlagte kjøpesenteret på Økern, pumper de energi, nyskapning og kreativt liv inn i et stort område i vekst og utvikling. At det er kultklassikeren Døden på Oslo S som skal blåse taket av det gamle Økernsenteret er nesten for godt til å være sant, og et prosjekt Økern Sentrum er stolte over å være med å realisere.